KAIMRC, P.O Box 22490, Riyadh 11426 Saudi Arabia.
+966114294444
+966114294440

● Western Blot Technology “Made Easy” – 3-4 May, 2017

The King Abdullah International Medical Research Center is pleased to announce the commencement of Western Blot Technology Workshop.

This is a theoretical and practical workshop on “Western Blot Analysis,” which will begin with lectures, followed by a practical part to help the participants handle every step of the Western Blot Technology. This workshop will enhance the research environment in KAIMRC as well as MNG-HA and KSAU-HS as it aims to train the postgraduate students and encourage them to use the KAIMRC facilities.

ACTIVITY INFORMATION

Date of Activity 3 – 4 May, 2017
Time Full Day (8:00-5:00 pm)
Venue KAIMRC, Conference Room H, Ground Floor
Target Audience Medical researcher, Medical laboratory staff, Postdoctoral Researcher, Researchers, Faculties and Students

PROGRAM DETAILS

Time
Mins.
Topics
Speakers
7:30 – 8:15 45’ Registration & refreshments
8:15 – 8:30 15’ Message from Program Director Dr. Saleh Al Ghamdi
First Day
Session One:
8:30 – 9:00 30’ Principles of Western Blot Mr. Zaki Rabhan
9:00 – 11:00 2h Preparation of sodium docecyl sulfate -polyacrylamide gel Mr. Hamad Al Eidi
11:00 -11:30 30’ Loading on the gel Mr. Abdulrahman AlAsiri
11:30-12:30 1h PRAYER AND LUNCH BREAK
Session tow:
12:30 – 1:00 30’ Blotting preparation Mr. Abdulrahman AlAsiri
1:00 – 1:30 30’ Blotting step Mr. Hamad Al Eidi
1:30 – 2:00 30’ Applications of Western Blot Dr. Saleh Al Ghamdi
2:00 – 3:00 1h Blocking Step Mr. Hamad Al Eidi
3:00 – 4:00 1h Incubation with primary antibody (1ᵒ Ab) Mr. Hamad Al Eidi
Discussion

 

Second Day
Session One:
8:30 – 9:00 30’ WB analysis – Quantification (ImageJ software) Mr. Zaki Rabhan
9:00 – 10:00 1h Washing & secondary antibody preparation (2ᵒ Ab) Mr. Abdulrahman AlAsiri
10:00 -10:30 30’ Incubation with secondary antibody (2ᵒ Ab) Mr. Hamad Al Eidi
10:30 -11:00 30’ Methods of detection in Western Blot Mr. Zaki Rabhan
11:00 -12:00 1h Protein detection using ODYSSEY CLx and C-Digit Mr. Zaki Rabhan
12:00-1:00 1h PRAYER AND LUNCH BREAK
Session tow:
1:00 – 1:30 30’ Trouble Shooting Mr. Hamad Al Eidi
1:30 – 2:00 30’ Other techniques (Pt.1)-Detection using protein simple Dr. Saleh Al Ghamdi
2:00 – 3:00 1h Other techniques (Pt.2) Dr. Saleh Al Ghamdi
Discussion and closing remarks

For any inquiries, please do not hesitate to contact the assigned education coordinator, Ms. Hanouf al Hawas at direct line +966-11-42-94365 or via email: Kaimrc-RTD2@NGHA.MED.SA.

April 19, 2017