P.O. Box 3660, Riyadh 11481, Mail Code 1515 (KAIMRC)
+966 (11) 429-4444
+966 (11) 429-4440

ITTMO – Successful registration of two new innovative patents under KAIMRC, MNG-HA and KSAU-HS

KAIMRC is pleased to announce the successful registration and issuance of two new patents with the ownership assignment of KAIMRC, MNG-HA and KSAU-HS. Both patents were registered through the Innovation and Technology Transfer Management Office (ITTMO) at KAIMRC. The first patent is registered at the Unites States Patent and Trademark Office (USPTO) and invented by: Engr. Abdulrahman M. Al Fifi from Clinical/Biomedical Engineering (Ex-employee). The invention titled “Thermometer Using Differential Temperature Measurements” provides a quick and innovative temperature reading with high degree of accuracy and sensitivity in both medical and chemical reactions settings. The second patent is registered at the Saudi Patent Office (SPO) and invented by Dr. Dr. Abdullah M. Al Otaibi from Internal Medicine (Resident). His invention “Knee Cartilage Replacement by Prosthetic Implant” provides an innovative procedure in replacing knee cartilage without the need of cutting any of the involved bones to fit the new implant during the surgical procedure. Thus, maintaining the original joint shape with less pain and friction.

يسر مركز الملك عبدالله العالمي للأبحاث الطبية أن يعلن عن نجاح إصدار برائتي اختراع جديده مسجلة بإسم الشؤون الصحية بوزارة الحرس الوطني, جامعة الملك سعود بن عبدالعزيز للعلوم الصحية بالاضافة الى مركز الأبحاث (KAIMRC). تم تسجيل البراءات عن طريق مكتب إدارة براءات الاختراع والإبداع بمركز الملك عبدالله العالمي للأبحاث الطبية, حيث تم تسجيل براءة الاختراع الأولى للمخترع المهندس/ عبدالرحمن بن  موسى الفيفي ( ادارة الهندسة الطبية سابقا) بمكتب براءات الإختراع الامريكي ( USPTO ). الاختراع بعنوان ” قياس درجة الحرارة الدقيق باستخدام القياس التفاضلي ” ويقدم طريقة  سريعة ومبتكرة لقياس درجة الحرارة بدرجة عالية من الدقة والحساسية للاستخدامات الطبية وللاستخدام في بيئة التفاعلات الكيميائية . كما تم تسجيل  براءة الاختراع الثانية بعنوان ” استبدال غضروف الركبة بطرف صناعي”  بمكتب براءات الاختراع السعودي ( SPO ) من اخترع الدكتور /عبد الله محيل العتيبي من  قسم  الطب الباطني ( برنامج الامتياز ) . تقوم فكرة الاختراع  على ابتكار طريقة لاستبدال الغضروف في مفصل الركبة بدون الحاجة الى قص اي جزء من العظام التي تلتقي في المفصل,مما يؤي الى حركة أفضل في المفصل والتقليل من الألم والاحتكاك.